1. Om os
  2. Services
  3. Cases
  4. Journal
  5. Karriere
  6. FREM
  7. Kontakt
  8. English

23. januar 2024

3 min

5 spørgsmål til Help-eksperten: Sådan lykkes du med videoproduktion i 2024

Mads Tranæs er Helps faste videomand. Han er uddannet videojournalist, og tidligere tilrettelægger hos DR og selvlært fotograf. Den erfarne VJ deler her sine bedste tips til at kommunikere gennem levende billeder som virksomhed.

Hvad er det vigtigste at huske, når man arbejder med levende billeder? At tænke modtagerorienteret. Mange tror fejlagtigt, at lige præcis det, de sidder og laver, er det mest interessante i verden. Og så kommer din video til at ligne alle de andres. Det handler om at finde ud af, hvad det er ved emnet, som egentlig fanger seeren, og så finde ud af, hvordan man får det formidlet det bedst muligt.

Levende billeder har en helt unik evne til at skabe en emotionel forbindelse imellem produkt og modtager – den helt store fordel ved at koble en følelse til en virksomhed eller et produkt er, at den positive association til et brand huskes længe efter, du har glemt det faktuelle budskab.

Hvad er dit bedste råd til at lave og bruge video? Det er godt at være beredt, men det er bedre at være forberedt. Det er vigtigt at huske, at det store arbejde skal laves, før kameraet bliver tændt. Derfor handler det om at forberede sig rigtig godt og sørge for at forventningsafstemme med kunden omkring hvad der skal leveres, hvordan det skal se ud, og hvad rammerne for projektet er.

Brug den tid der skal til for at sikre, der er overensstemmelse imellem jeres vision for filmen og kundens forventninger til slutproduktet – det sparer en masse spildtid og uheldige misforståelser. Og så er der alt det lavpraktiske og øje for detaljen, hvis man eksempelvis skal lave et godt interview til video. Kunne det risikere at regne, når der skal optages? Forstyrrer baggrunden, og hvad er alternativerne? Derudover har kameraet en sjov tendens til at gøre folk, som er vant til at tale foran store forsamlinger, meget nervøse. Derfor er det mindst lige så vigtigt at kunne gøre folk trygge foran linsen, som det er at sætte godt lys. Hvad er det værste man kan gøre? Man skal passe på med at tro, at video i sig selv er en løsning på et problem eller altid er den bedste formidlingsmulighed. Video er fantastisk til at formidle, men andre gange er tekst og lyd mere oplagt. Forskellige problemstillinger kræver forskellige løsninger. Hvad er det bedste videoindhold du har set i år? Denne serie af IKEA-videoer under tagline ”Proudly Second Best". IKEA laver fantastisk markedsføring. Jeg er vild med reklame, der ærligt tager udgangspunkt i, hvad produktet er. Hvad bliver den næste store tendens indenfor video? Det vil være en kliché at sige AI, så det tror jeg, at jeg gør. Der sker vanvittige ting, og folk, som før ikke havde en chance for at lave animationer, kan pludselig boltre sig i millioner af templates fra Motion Array og AI-genereret indhold. Mit ønske til 2024 er, at vi kommer til at se flere videoer, der har en ide til en specifik målgruppe og med et klart budskab. Før i tiden var det unikt at få lavet video, nu er det allesteds nærværende. Så det stiller højere krav til kvaliteten, mener jeg. Målrettet indhold tager længere tid at lave, men man kan jo håbe. At finde den rette kanal og målgruppe er vigtigt, men allervigtigst er, hvad du så har tænkt dig at sige til dem?

Vil du vide mere om mulighederne for at få produceret video til din virksomhed af Help - skriv til os.